Vanliga frågor

Home Vanliga frågor

Hur lång tid tar det innan min stukade fot blir bra?

Det beror på hur illa stukningen är. Ligamentskador tar lång tid att läka och ofta får man räkna med 6-12 månader för hel utläkning. Mycket viktigt är att så fort som möjligt, gärna inom första veckan, komma igång med progressiv rehabilitering under 4-12 veckor samt att belasta foten rätt och att återfå ett bra gångmönster. En skadad fot som inte rehabiliteras kan leda till ökad risk för ny skada och en funktionell imbalans mellan benen. Boka en besökstid så hjälper jag dig.

Kommer knäet att bli som förut igen efter min korsbandsopereration?

Frågan bör i första hand ställas till ortopeden. Prognosen är bl a beroende av om det finns ytterligare skador förutom korsbandet. Viktigt är att fullfölja progressiv rehabilitering under 8-12 månader och inte ha för bråttom för att därmed nå fullgod funktion och normal styrka. Statistiskt är det högre riska att utveckla artros efter en främre korsbandsskada. Men många elitidrottare likväl som icke sportande har ändå kunnat fortsätta med sina aktiviteter på exakt samma nivå. En viktig lärdom är dock att aldrig sluta träna sitt skadade ben.

Jag har ont i ryggen. Får det göra ont när jag tränar eller gör en viss övning?

Det är en svår fråga. Svaret styrs av vilken typ av ryggskada och smärtorsak. Hur länge patienten haft ryggbesvär, etc. Får du ihållande skarp smärta och stelhet av lätt träning och vardagsaktivitet, är du välkommen att boka hos mig för rådgivning beträffande lämpliga/olämpliga övningar och behandling om det behövs.

Jag vill börja träna och gå ner i vikt men har känsliga knän och vill inte löpträna. Hur ska jag komma igång?

Du tar ett bra beslut om du inte löptränar. Det finns många andra sätt att komma igång med träning och bygga upp kondition som passar dig bättre. Det tar sin naturliga tid förstås och det är bra om man gör sin träning till en del av sin livsstil som fungerar året runt. Och vem vet, i framtiden kanske du får lust och är preparerad för att börja löpträna. Hursomhelst, ju bättre kondition du har desto lättare har du att gå ner i vikt och få en kvarstående viktminskning. Jag undersöker gärna dina känsliga knän och lägger upp ett träningsprogram.